Tuesday 29 May 2012

MAKANAN BERKHASIAT UNUK DIET YANG SEIMBANG


7 cara bijak dalam penyediaan makanan yang boleh membuatkan sesuatu hidangan itu lebih berkhasiat:
1. Buang lemak pada daging dan kulit ayam.

2. Basuh buah-buahan dan sayur-sayuran segar sebelum dimakan. Elakkan merendam buah-buahan dan sayur-sayuran, sebaliknya gunakan air bersih yang mengalir.
3. Jangan memotong atau menghiris kecil buah-buahan dan daun sayur kerana ini boleh menghilangkan khasiat makanan itu.
4. Untuk mengekalkan khasiat ubi kentang dan keledek, bersama-sama kulitnya.
5. Pastikan air mendidih atau minyak benar-benar panas apabila memasukkan makanan untuk dimasak.
6. Kurangkan penggunaan garam, gula dan bahan pengawet dalam masakan anda.

7. Jangan gunakan minyak masak berulang kali sehingga warna asal minyak berubah.
Justeru, anda dinasihatkan untuk merancang hidangan bagi memastikan sentiasa mengambil makanan seimbang dan berkhasiat. Banyakkan hidangan yang dimasak menggunakan cara seperti panggang, rebus, kukus, bakar dan kurangkan makanan berminyak dan bergoreng.
Selain itu, rancang juga jadual makan anda iaitu sarapan, makan tengah hari dan makan malam. Jangan sekali-kali abaikan sarapan kerana sarapan sangat penting untuk memberi tenaga terutama kepada anda yang bekerja dan pelajar.
Sarapan juga membantu anda agar tidak terlalu lapar pada waktu tengah hari dan sekali gus menyekat anda daripada makan tengah hari berlebihan.

No comments:

Post a Comment